CNC MAKİNELERİNİN İŞLEME SÜRECİ, ÇALIŞMA PRENSİBİ, CNC TORNA TEZGAHI NASIL ÇALIŞIR?
CNC Torna Tezgahı Nedir?
CNC Torna Tezgahı yazılmış kodun imalatı kontrol ettiği bir sistemdir. Kod, parça hareketinden milin hızına kadar her şeyi belirler. CNC bilgisayar kontrolü anlamına gelir. İlk CNC Makineleri 1940’lı yıllarda üretilmiştir. Fakat yıllar geçtikçe CNC makineleri değişmiş ve gelişmiştir. CNC ifadesi, Computer Numeric Control kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
CNC Torna Tezgahları diğer torna tezgahlarından farklı olarak bilgisayarlı kontrol ünitesine gönderilen NC programları ile seri üretim yapmaktadır.
Günümüzdeki CNC Makineleri tamamen otomatiktir. İhtiyaçları duydukları şey, yörüngeleri ve takımları kesmekle ilgili yönergelerin bulunduğu dosyalardır. Bu dosyalar dijital komutlardan oluşmaktadır.
CNC makinelerinin çeşitli çeşitleri ve karmaşıklık seviyeleri vardır. Bazı makineler aynı anda birden fazla aleti tutabilir veya fazla malzemeyi herhangi bir taraftan veya herhangi bir açıdan çıkarmak için X, Y ve Z eksenleri boyunca çalışabilir.
CNC MAKİNELERİN İŞLEME SÜRECİ
Farklı CNC işleme ekipmanları, farklı araçları, yetenekleri ve işlemleri idare edebilir. CNC işleme süreci tipik olarak şu genel adımları içerir:
1) CAD Modelinin tasarlanması
CNC işleme süreci üretim yapanların ürünü oluşturması gereklidir. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) YAZILIMI 2D VE 3D model oluşturmak için kullanılabilir. CAD yazılımı işleme sürecinin özelliklerini ve malzemenin çeşidini hesaplar. Bu sayede olası sorunlar belirlenir. CAD yazılımı bir çok hatanın önüne geçer ve prototip oluşturmaya yardımcı olur.
2) CAD Dosyalarını Kullanılabilir CNC Talimatlarına Dönüştürme
Tasarım tamamlandıktan sonra, CAD dosyaları, bilgisayar destekli üretim (CAM) yazılımıyla çalıştırılır. Bu programlar imalat süreci sırasında takımların yönlendirilmesi için gerekli program kodudur. Bu yazılım iş parçasının doğru boyutta olmasını sağlamak için gerekli bilgileri de çıkarır.
Takım tezgahları G Kodu ve M Kodu gibi programlama dillerinden oluşur. G kodu işlemleri, hızları, hareket yönleri gibi kısımlara odaklanır. M kodu işlemleri, açma, kapamalara odaklanır.
3) CNC Makinesinin Hazırlanması
İnsan operatörler, otomatik üretimde manuel üretime göre çok daha küçük bir rol oynarlar, ancak yine de makinenin yönetemediği önemli işlemleri gerçekleştirirler.
CNC program dosyasını makineye yükleme
İş parçasını makine millerine veya mengenelere ekleme
Belirtilen işleme takımlarının takılması
Çalışma alanını, makineyi ve iş parçasını inceleme
4) Operasyonu Yönetme
Ekipman hazırlanır. Program başladığında, CNC işleme ekipmanı adımları uygular ve iş parçası üzerinde işleme işlemlerini gerçekleştirir. Program, daha fazla operatör girişi olmadan baştan sona tamamlanır. Talimatlar tamamlandıktan sonra, parça bitirme ve paketleme işlemlerine devam edilir.